Пре више од два месеца зазвонио ми је телефон…

Beoma сам се обрадовао видевши број моје сестре од стрица…  Дуго се нисмо чули…

-„Где си секо! Шта радиш?…“

– „Можеш ли хитно да дођеш код мене… Хитно!!!“

–  „Стижем!“

Живи у Београдској улици са мужем и његовима који  су на плацу. Већ три године су у браку… Ужурбано се пењем до четвртог спрата нечекајући лифт.

Отвара ми врата….. Ужас!!!…. Једно око затворено… црно… усна плава… пукла… леђа модра… врат црвен.

-„Могу ли код тебе…?“

-„Пакуј све ствари!“

violence-against-women Док смо паковали ухватим себе како размишљам да смо сви то и очекивали… Муж алкос, четрдесет и нека, класичан татин син – Балканоид. Татица ситни директорчић дошао из Пиздинаца и у Београдској добио стан од партије. Лига шампиона, пиво са ортацима, кладионица – ракијица… и тако сваки дан. Квази- београдски фрајер, матор коњ а са мамицом и татицом у стану. Среће деце немају… Да ли то може да буде срећа? Не знам…

Уселили смо је код нас… Ма нек је жива и здрава, не смета… Нек остане годинама…

Прођоше две три недеље… повукле се модрице…

Мислио сам остају ожиљци… на Души.

Причали смо доста, није бре лако, и ја сам прошао кроз један тежак развод. Хвала Богу те ме погледао са мојом другом женом, да сам знао какву хоћу поред себе – не би је овако изабрао.

У једном разговору пита ме сека – „Како изгледа кад неког волиш?“

Ух… Није лако једном речју на то одговорити… “ То ти је секо, кад имаш неког поред себе и помислиш да га тог тренутка више нема ту… А тебе хладан зној прелије, некако се желудац окрене и остеиш страх у gender1 грудима… Па би тог тренутка потрчао, само да побегнеш од те мисли, и да га негде нађеш да му кажеш да је твој.“

-„Па нисам се тако осећала…“

Пожеле сека да се разведе. Пријатељ адвокат… Биће све у реду… Написа тужбу… Предао суду… Чекамо…

Пролазе дани… Тешки… Лакши… Мало тежи… Нижу се… Сваки следећи мало мање бола носи. Ма није лако, преиспитује човек себе… Где је погрешио… Шта уради те се тако задеси… Свакакве мисли. Мислио сам остају ожиљци… на Души.

Прошло два месеца

Пре неки дан

-„Знаш… Није баш све тако било… Ја сам вас доста лагала… Ма није он лош… Ја сам створила такву слику о њему. Ма нема везе мало ме је ћушнуо… Ја сам крива, ја сам то изазвала. Ми ћемо да пробамо поново… Ето нашли смо стан, одвојићемо се од његових…Обећао је…“

Ћутим…

-„Секо… Твоје очи – твоје сузе… Подржавам те… Твој је живот… Увек имаш нас … Ти си наша“

А мислио сам остају ожиљци … на Души…

nasilje-x Моје даме, припаднице лепшег  и нежнијег пола – Насиље у породици  је велики проблем. Није игла да се сакрије. И није само шамар, и ударац руком и ногом већ је и страх од доласка а не од одласка, стрепња шта ће да каже, пијанство, ружна реч, увреда, непоштовање, ћутање, заборављена годишњица, недонесени цвет, непопијена кафа ујутро… несигурност и још много тога.

Није насиље само физички бол… Насиље је и ако сте се само једном запитале да ли сте погрешно изабрале , јер се десио разлог да се упитате.

Потражите стручну помоћ ако сте жртва насиља у породици… а још пре ако вам то прија и живите са тим.

www.savetovalisteprotivnasilja.org

pxclearTelefoni

Advertisements